DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.13.15483

El projecte «terradebruixes» i els processos per bruixeria andorrans: entre la recerca històrica i la divulgació


Resum


Resum: Les investigacions dutes a terme durant les últimes dècades han posat en relleu la singularitat i la rellevància de la documentació andorrana relativa al fenomen històric conegut com a «cacera de bruixes», tot destacant l’elevat nombre de processos per bruixeria conservats per als segles XV-XVII. Aquesta realitat documental ha motivat un projecte de recerca finançat pel Govern d’Andorra i basat en la recopilació i estudi del total de processos per bruixeria conservats al fons «Tribunal de Corts» de l’Arxiu Nacional d’Andorra. Els resultats d’aquest projecte han estat recollits en un espai web articulat al voltant d’un atles interactiu de les valls i d’una base de dades formada per desenes de fitxes individuals dotades d’un sistema d’etiquetes i enllaços, fet que converteix aquesta plataforma en una potent eina de recerca per als especialistes i, alhora, en una experiència innovadora de cara a la difusió i posada en valor de la recerca entre el gran públic.


 


Paraules clau: processos, bruixeria, Andorra, Humanitats Digitals


 


 


Abstract: The research carried out during the last decades has pointed up the relevance and uniqueness of the Andorran sources concerning the historical phenomenon of witch-hunts, by highlighting the large number of witchcraft trials preserved for the 15th-17th centuries. This archival reality has motivated the development of a research project financed by the Andorran Government and devoted to the collection and study of the totallity of witchcraft trials preserved in the series «Tribunal de Corts» of the Arxiu Nacional d’Andorra. The project’s results have been displayed in a web page containing an interactive atlas and a database composed of dozens of individual files enriched with a system of tags and hyperlinks. The platform therefore becomes a powerful tool for researchers as well as an innovative experience regarding the dissemination and valorisation of research among the general public.


 


Keywords: trials, witchcraft, Andorra, Digital Humanities 


 


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons