El discurs eclesiàstic davant el món visionari femení en els segles XVI i XVII


Resum


Resum: A l’article es descriu l’evolució del discurs eclesiàstic davant la religiositat femenina des de les primeres manifestacions d’il·luminisme. S’incideix en la significació de l’obra de Teresa de Jesús a la construcció del món visionari femení i s’analitzen especialment les actituds sobre el mateix de l’arxidiaca Juan de Horozco, del franciscà Gerónimo Planes i el carmelita descalç Antoni de Sant Maties Carbó. Es demostra l’esforç per conjugar la legitimitat de les visions de Teresa de Jesús amb els progressius recels eclesiàstics sobre l’imaginari femení.

Paraules clau: Visions, Mortificacions, Oració mental, Oració vocal, Espiritualitat, Església, Dones

Abstract: The article describes the evolution of ecclesiastical discourse about female religiosity from the first manifestations of Illuminism. It stands the significance of the work of Teresa of Jesus in the construction of the female visionary world. Attitudes on the question of Archdeacon Juan de Horozco, the Franciscan Gerónimo Planes and the Discalced Carmelite Maties de Sant Antoni Carbó are exposed. It demonstrated the effort by combining the legitimacy of the visions of Teresa with progressive ecclesiastical misgivings about the female imagination.

 

Keywords: Visions, Mortifications,  Mental Prayer,  Oral Prayer, Spirituality, Church, Women


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons