«Cual doctora en cielo graduada... ». La poesia femenina per als certàmens literaris amb motiu de la beatificació i canonització de Teresa de Jesús (València, 1614 i 1621; Barcelona, 1614)


Resum


Resum: L’objectiu d’aquest estudi és examinar les composicions poètiques aportades per dones als tres certàmens celebrats a València i Barcelona, amb motiu de la beatificació (1614) i posterior canonització (1622) de Teresa de Jesús; dos moments clau per a la consolidació de la fama de la carmelitana avilesa que van possibilitar l’exhibició pública i impressió de poesia femenina. Analitzem també la participació femenina catalana al certamen celebrat a Saragossa el 1614 per la beatificació. L’estudi està enfocat des d’una perspectiva femenina, a través de la revisió de dihuit poesies amb signatura de dones que ens han transmès les extenses relacions impreses. Al llarg del comentari dels poemes, analitzem la percepció general que aquestes dones tenen de Teresa de Jesús y ens centrem en algunes de les imatges tòpiques sobre la vida i l’obra de la fundadora. Incidim en la documentació biogràfica de les autores, setze poetes ‘de circumstàncies’ conegudes tan sols per un nom i cognom(s) estampats a la rúbrica. A més, proporcionem unes breus pinzellades sobre la recepció femenina de la figura de la carmelita avilesa a l’àmbit lingüístic català.

Paraules clau: poesia femenina; poesia de certamen; festes barroques; Teresa de Jesús

 

Abstract:

 

Keywords:

 


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons