DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.23.28844

L’Arnau de Vilanova presentat per Francesc Eiximenis


Resum


Resum: Aquest estudi es fa sobre un passatge de Francesc Eiximenis en la seva obra Primer Llibre del Crestià que, per un vell error de quasi cent anys, ha propiciat una imatge alterada sobre el metge Arnau de Vilanova. S’ha partit del ms. 456 de la Biblioteca de Catalunya i de l’incunable de Lambert Palmart estampat a València el 1483. Aquí s’estudia quina va ser i per quina raó la tria en què el franciscà va comparar Arnau considerat com a alquimista en oposició al rei Salomó.


 


 


Paraules clau: Eiximenis, Arnau de Vilanova, Salomó, alquímia, nigromància


 


 


 


Abstract: This study is based on a passage by Francesc Eiximenis in his work Primer Llibre del Crestià which, due to an almost one-hundred-year-old error, has led to an altered image of the doctor Arnau de Vilanova. Based on ms. 456 of the Biblioteca de Catalunya and Lambert’s Palmart incunabulum printed in València in 1483. Here is studied which was and why the franciscan’s choice of comparing Arnau considered as an alchemist in opposition to the king Salomon.


 


 


Keywords: Eiximenis, Arnau de Vilanova, Salomon. alchemy, necromancy


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons