DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.22.27832

«Matisos culinaris». La importància de la gastronomia en la construcció de Cartes d’Itàlia (1955) de Josep Pla


Resum


Resum: En aquest article s’estudia la presència de la gastronomia a Cartes d’Itàlia (1955) de Josep Pla. A partir dels possibles incentius que van impulsar Pla a redactar un segon escrit sobre la cuina d’Itàlia, es descriu breument el contingut d’aquest, així com el paper decisiu de la cuina a l’hora de definir un territori. Tot seguit, s’analitzen els diversos processos de reescriptura a què va ser sotmès l’article, fins que va ser integrat a Cartes d’Itàlia. Finalment, gràcies a la reelaboració literària, es posen en relleu aspectes canviants del pensament de Pla entorn de la gastronomia d’Itàlia. L’annex incorpora la transcripció de totes les variants.

Paraules clau: literatura catalana, gastronomia, Josep Pla, Cartes d’Itàlia, reelaboració literària


Abstract: This article studies the presence of gastronomy in Cartes d’Itàlia (1955) by Josep Pla. Based on the possible incentives that prompted Pla to write a second writing based on Italy’s cuisine, the content of this is briefly described, as well as the role of regional cuisine when defining a territory. Next, the various rewriting processes to which the article was subjected, until it was integrated into Cartes d’Itàlia, are analysed. Finally, thanks to the literary reworking, changing aspects of Pla’s thinking about the gastronomy of Italy are highlighted. The annex incorporates the transcription of all the variants.

Keywords: catalan Literature, gastronomy, Josep Pla, Cartes d’Itàlia, literary reworking


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons