DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.22.27828

Joglars, música i entreteniment en els banquets medievals


Resum


Resum: La presència de joglars, música i entreteniment cortesà és un lloc comú de la descripció literària dels grans àpats i les festes de la noblesa a l’edat mitjana. En aquest treball es recullen i s’analitzen les descripcions que ofereixen diversos contes i novel·les d’àmbit occità i català, escrits entre els segles XIII i XV, així com les cròniques reials i dietaris dels segles XIV i XV. El corpus examinat permet observar quins trets comuns presenta el tòpic de la performance dels joglars en els banquets cortesans i com es desenvolupa i s’adapta en funció del tipus de text en què es presenta i de l’evolució de les formes d’entreteniment de la noblesa.

Paraules clau: narrativa medieval, literatura historiogràfica, banquets, joglars, entreteniment


Abstract: The presence of minstrels, music and courtly entertainment is a cliché in the literary description of banquets and aristocratic celebrations in the Middle Ages. This paper collates and analyses the descriptions pictured both in stories and novels written in Occitan and Catalan between the 13th and the 15th centuries, as well as in royal chronicles and memorialistic literature from the 14th and 15th centuries. We will see which are the general characteristics of the cliché of the minstrels’ perfomance in courtly banquets, as well as the development and adaptation of this cliché based on the type of text in which it is presented and on the evolution of the courtly entertainment.

Keywords: medieval fiction, historiographic literature, banquets, minstrels, entertainment


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons