DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.22.27827

De la fam al festí. L’alimentació a Jaufré i Flamenca


Resum


Resum: L’alimentació permet de copsar les grans diferències existents entre les dues grans novel·les occitanes del segle XIII. El Jaufré, novel·la d’aventures, rural i accelerada, ofereix uns àpats que generalment són de supervivència, mentre que els banquets es resolen sense cap especificació rellevant Per contra, a Flamenca, urbana, sedentària i refinada, l’autor té cura de descriure la riquesa d’un coneixement gastronòmic que es reclama d’un pensament hedonista que coincideix amb la joie de vivre que afecta tots els aspectes de la novel·la.

Paraules clau: Jaufré, Flamenca, aventura, fam, banquet


Abstract: Food allows us to grasp the great differences between the two great Occitan novels of the 13 Century. Jaufré, an adventure novel, rural and fast-paced, generally presents meals as pure survival, while the banquets are solved without any relevant specifications. In opposition, in Flamenca, sedentary and refined, the author cares to describe the richness of a gastronomic knowledge linked to a hedonistic thought, which matches the joie de vivre that runs through all aspects of the novel.

Keywords: Jaufré, Flamenca, adventure, hunger, banquet


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons