DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.19.23700

Escriptura exposada, registres escrits i oralitat en la pràctica administrativa medieval. L’organització dels treballs comunals a Vila-real i Castelló (segles XIV-XV)


Resum


L’escriptura exposada en els espais de la ciutat durant l’edat mitjana i l’època moderna s’ha associat especialment a l’escriptura monumental o d’”aparat” que celebrava el poder, com a propaganda i memòria. Tanmateix, des de les institucions urbanes es generaven escriptures exposades, de caràcter mural, amb una finalitat de comunicació pràctica, efímera, i, per tant, desproveïdes de qualsevol vocació de monumentalitat. Aquesta modalitat d’escriptura pública, tot i que no se’n conserven testimonis materials, està documentada en els registres administratius d’una població valenciana com Vila-real dels segles XIV-XV. Les referències textuals permeten constatar que, per disposició de les autoritats municipals, s’hi realitzaven inscripcions en els murs per a organitzar una prestació comunitària com eren els serveis militars. Es tracta d’una pràctica que s’inseria en uns procediments organitzatius basats en els registres escrits en paper però on la comunicació oral continuava tenint un pes destacat.


 


Corona d’Aragó        edad mitjana                  escriptura exposada    


registres escrits          treball comunal            


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons