DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.18.22763

La importància històrica de les cròniques de la guerra de las Alpujarras: estudi comparatiu de la batalla de Frigiliana


Resum


Resum: La rebel·lió morisca de las Alpujarras (1568-1571) és un conflicte molt ben conegut, però no només per l’esforç de la historiografia, sobretot andalusa. La funció dels cronistes és fonamental a l’hora d’establir fets, sobretot per la voluntat històrica que presenten els textos i la seva presència al mateix front de batalla que han establert aquells que han estudiado les seves biografies. En aquest escrit anirem més enllà: es prendrà la batalla del penyal de Frigiliana com a element central, i s’enfrontaran la correspondència dels líders i les narracions que en van fer les cròniques, tot analitzant els diversos elements que envoltaren l’enfrontament i calibrant la seva precisió i, fins i tot, com ofereixen certa informació més versemblant que la del propi Lluís de Requesens.

Paraules clau: Lluís de Requesens, Guerra de las Alpujarras, cròniques, Luis del Mármol Carvajal, Diego Hurtado de Mendoza.

Abstract: The Moorish rebellion of Las Alpujarras (1568-1571) is a well-known conflict, but not only because of the efforts of historiography, especially Andalusian. The role of chroniclers is crucial in establishing facts, especially because of the historical will of the texts and their presence on the battlefield, as demonstrated by those who have studied their biographies. In this paper we will go further: we will take the battle of the rock of Frigiliana as a central element and will face the correspondence of the leaders and the narrations in the chronicles, analysing the various elements of the confrontation and calibrating their accuracy and even how they offer some more plausible information than Lluís de Requesens himself.

Keywords: Lluís de Requesens, War of the Alpujarras, Chronicles, Luis de Mármol Carvajal, Diego Hurtado de Mendoza.


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons