DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.18.22351

Dansa i moralitat medieval en Francesc Eiximenis: Lo Libre de les Dones


Resum


Resum: En aquest estudi revisem les citacions a la dansa que apareixen a Lo Libre de les Dones de Francesc Eiximenis. Es tracta d’una anàlisi basada en la descripció i en l’exemplificació tot per a perfilar la moral medieval catalana des d’un punt de trobada entre el ball i la moralitat, dividint les citacions entre danses bones (les danses a Déu, als àngels i les danses en paradís)  i les danses dolentes (danses del pecat i la luxúria, i danses contra moral). Així analitzem el binomi dansa-literatura per a entendre les societats anteriors, els rituals, els pensaments i tradicions antigues que han sigut transportades en el temps amb el folklore, la cultura tradicional i amb l’Església i que formen part de la nostra riquesa cultural i de la nostra identitat com a poble.


Paraules clau: dansa, ball, moralitat medieval, Edat Mitjana, Francesc Eiximenis

Abstract: In this study we revise the quotations on dance that appear in Lo Libre de les Dones by Francesc Eiximenis. This is a description-based analysis and exemplification to outline medieval Catalan morality from a point of convergence between dance and morality, dividing the quotations into good dances (dances to God, to the angels and dances in paradise) and the wicked dances (dances of sin and luxury, and dances against morality). This is how we analyse the dance-literature binomial to understand previous societies, rituals, thoughts, and ancient traditions that have been transported through time with folklore, traditional culture and the Church, and which form part of our cultural wealth and our identity as people.

Keywords: dance, medieval morality, Middle Ages, Francesc Eiximenis


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons