DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.16.19223

Per causa de certs crims per aquells perpetrats e comeses. Notícies, sancions i càstigs dels perseguits per la justícia valenciana al segle XV


Resum


Resum: Quins conflictes quotidians s’originaven a la València del segle XV? Qui eren els malfactors que actuaven al marge de la llei i trencaven la convivència? De quina manera eren castigats? Aquestes són algunes de preguntes que volem respondre a través de la nostra proposta. El nostre objectiu serà mostrar les notícies, sancions i punicions que atesten homicidis, furts, bruixeries, assalts de camins i altres pràctiques delictives que es produïen dins de les immediateses geogràfiques de la ciutat de València i, fins i tot, de més enllà del regne. El treball es basteix a partir  d’algunes mostres conservades en diferents registres documentals com són, d’una banda, els llibres de comptes de la claveria comuna de la ciutat de València i, d’altra banda, els llibres de comptes i de cèdules del Justícia Criminal. Gràcies a aquestes fonts, podrem donar a conéixer alguns dels personatges que protagonitzaven aquestes malifetes i el seus estils de vida.

Paraules clau: conflictivitat social, justícia, criminalitat, Juscícia Criminal


Abstract: Which cotidian conflicts were origined in the XVth century in Valencia? Who were the criminals that acted outside the law and break the convivence? How they were punished? These are some cuestiones that we want to respond with our propose. Our objetive will be to show the news, fines and punishments that testify fights, sorcery, path’s raiders and other criminal practices were produced in the Valencia’s geographic sorroundings, even outside of the Valencia’s kingdom borders.
Our reserach will be di dit showing different sources registers as the account books of the city and the account and diligences books of the Criminal Justice. Thanks to these sources we will be able to make known some of the Characters who were the protagonists of these misdeeds and their lifestyle.

Keywords: social conflict, justice, criminality, Justícia Criminal


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons