DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.0.16375

Les novel·les sobre la Transició valenciana. Una història de claudicacions i violència


Resum


Resum: La Transició (1975-1982) constitueix un període històric controvertit. En els darrers anys, arran del moviment 15-M, s’han revifat a l’Estat espanyol les veus critiques amb el relat oficial. En l’àmbit valencià existeix un corpus de novel·les considerable que aporta informació rellevant sobre la manera com s’ha construït la memòria de la Transició valenciana. La distància existent entre l’actualitat i els anys en què se situen els fets, així com el desconeixement de les noves generacions sobre el tema, permet que aquestes novel·les puguen ser considerades, en un sentit amplei com a novel·les històriques, al mateix nivell que les ambientades en la Guerra Civil i la postguerra.


Paraules clau: novel·la històrica, literatura catalana, País Valencià, Transició. .

Abstract: The Spanish Transition (1975-1982) is a controversial historical period. In recent years, following the 15-M movement, we have witnessed in Spain a revival of voices critical of the official narrative. In the Valencian area there is a considerable corpus of novels that provide relevant information on the way how the memory of the Valencian Transition has been built. The distance existing between the present and the years in which the facts took place, as well as the ignorance of the new generations on the subject, allows us to consider these novels, in a broad sense, as historical novels, at the same level as those set in the Civil War and the post-war period.


Keywords: historical novel, catalan literature, Spanish Transition, Valencia.


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons