DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.0.16372

La novel·la històrica en mans de Josep Lozano: Crim de Germania i El Mut de la Campana


Resum


Resum: Parlar de la novel·la històrica en la producció de Josep Lozano s’associa indubtablement a la prestigiosa obra Crim de Germania que l’autor riberenc mostrava al públic l’any 1980. Més de vint anys després reprenia aquest format per a crear El Mut de la Campana (2003) i, de nou, demostrava la seua mestria dins d’aquest gènere. L’objectiu i la configuració interna en ambdues és diferent però el que va empentar l’autor en la dècada dels 80 a usar aquesta vessant creativa tan de moda aleshores persisteix: tornar a un temps passat i contar-lo en una època actual a través del filtre de la ficció i així mostrar quina societat ha sigut i és la societat valenciana. Una societat, aquesta, que sobreïx en tot moment de les dues obres per a demostrar com funciona col·lectivament, així com què la determina des d’un punt de vista idiosincràtic.

Paraules clau: novel·la històrica, marc, anàlisi narrativa, etnopoètica, folklore.
 

Abstract: Any analysis about Josep Lozano’s historical novels is undoubtedly associated to his prestigious work Crim de Germania, which the Ribera born author released in 1980. Some 20 years later he created another historical novel, El Mut de la Campana (2003), once again showing his mastery of the genre. The purpose and structure of both works are different, but what motivated the author to use such a creative format in the 80’s persists today: travel back in time, and tell the story as if it were the modern day through a fictional filter and, in doing so, showing what Valencian society was like. A society, this one, which is prevalent throughout both works, shows how it works collectively as well as how it is defined by its idiosyncrasies.

Keywords: historical literature, frame, narrative analysis, ethnopoetics, folklore.


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons