DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.0.16369

Religió i religiositat en el Tirant lo Blanc


Resum


Resum: El treball posa en relleu dues maneres de desenvolupar els aspectes religiosos en el Tirant lo Blanc. Una manera que encaixa amb dificultat amb la doctrina de l’Església, però que sembla ajustar-s’hi quan la pràctica de la cavalleria pren forma de croada, mentre s’exposa una vivència formal, externa i rutinària del cristianisme, malgrat la seva omnipresència; i una altra en què hom procura respectar els articles de la fe i reconduir les conductes dels personatges a una experiència de la fe menys acomodatícia, i més preocupada per les exigències doctrinals.

Paraules clau: Religió, Martorell, Tirant, croada, cavalleria, erotisme, humor, psalms, litúrgia.


Abstract: This paper highlights two ways of explaining the religious matter in the Tirant lo Blanc. One way that hardly agrees with the Church’s doctrine, but seems to do so when the practice of chivalry takes form of crusade, meanwhile extending a formal, external and routine experience of Christianity, in spite of its omnipresence; and another one in which the writer tries to respect the articles of Faith and to redirect the behavior of the characters into a less accommodative faith experience, and more concerned with doctrinal requirements.

Keywords: Religion, Martorell, Tirant, crusade, chivalry, erotism, humour, psalms, liturgy.


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons