DOI: https://doi.org/10.7203/scripta.0.16366

La Vita Christi d’Isabel de Villena, misericòrdia restaurativa i profitosa doctrina al servei de la meditació


Resum


Resum: Aquest article se centra en la intencionalitat de la Vita Christi d’Isabel de Villena, a partir dels aspectes controvertits que han sigut objecte de comentaris per part de la crítica literària, com ara la constant presència de les dones que envolten la vida de Jesucrist, així com el recurs a l’estil afectiu, pietós i emotiu que s’hi evidencia, i que hom ha considerat com a exponents de literatura profeminista o de gènere. En aquestes pàgines s’aporta una lectura de la Vita Christi basada en la influència del corrent espiritual de la devotio moderna, a mode d’ars meditandi, alhora que es reflexiona al voltant del propòsit doctrinal i didàctic de l’obra, en què la presència de les imatges femenines, que ara són redimides, així com de les imatges masculines, a les quals es concedeix el reconeixement pels actes virtuosos o el perdó per les faltes comeses, es justifica des de la misericòrdia restaurativa i la clemència divina, com a exemple a seguir per les monges, que són les receptores primeres de l’obra.

Paraules clau: misericòrdia restaurativa, feminisme, doctrina, meditació, Vita Christi.

Abstract: This article focuses on the intentionality of the Vita Christi of Isabel de Villena, based on the controversial aspects that have been the subject of comments by literary criticism, such as the constant presence of women surrounding the life of Jesus Christ, as well as the resource in the emotional, pious and emotional style that is evident, and that has been considered as exponents of prophecy or gender literature. These pages provide a reading of the Vita Christi based on the influence of the spiritual current of the devotio moderna, as ars meditandi, while reflecting on the doctrinal and didactic purpose of the work, in which the The presence of the feminine images, which are now redeemed, as well as the masculine images, to which recognition is granted for virtuous acts or forgiveness for the offenses committed, is justified from restorative mercy and divine mercy, as an example of continue for the nuns, who are the first recipients of the work.

Keywords: restorative mercy, feminism, doctrine, meditation, Vita Christi


Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons