El final del bandoler: aproximació a la literatura de patíbul de la Corona d’Aragó


Resum


Resum: Durant l’època moderna s’imprimiren nombrosos plecs de cordell relacionats amb el bandolerisme en els territoris de la Corona d’Aragó. Una part important d’aquests textos populars és el final que rep el protagonista de la història, què normalment solia acabar en el patíbul. Per eixa raó, el present article posa l’accent en un tema poc tractat fins al moment com són les execucions públiques en aquest tipus de relats literaris. En aquestes pàgines s’estudia, per una banda, el ritual punitiu que sofria el reu quan anava a ser executat: formes d’execució, turments, penes corporals o la intenció que tenien els pamflets que s’imprimien. Per altra, es comparen documents judicials amb els plecs de cordell per a demostrar que podria existir un traspàs d’informació entre els òrgans de justícia i les persones encarregades d’escriure els plecs.

 

 Paraules Claus: Bandoler, literatura popular, patíbul, pena capital, literatura de canya i cordell.

 

Abstract: During the modern era, numerous cord folders related to banditry were printed in the territories of the Crown of Aragon. A relevant part of these popular fiction tales is the end that the main characters of these stories usually suffer:  being hanged in the gallows. This paper focuses on a little-known topic so far, such as public executions in literary texts. In these pages, I'll discuss the punitive ritual suffered by the criminal when he was going to be executed: forms of execution; torture; and the social and cultural intentionality theses chapbooks had. Furthermore, judicial documents will be compared with chapbooks in order to show that there could be a transfer of information between law institutions and the autors of these popular poems.

Keywords: Bandit, popular literature, gallows, death penalty, chapbook.

Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


 

Els textos publicats en aquesta revista estan -si no s'indica el contrari- sota una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 de Creative Commons. Pot copiar-los, distribuir-los i comunicar-los públicament sempre que cite el seu autor i el nom d'aquesta publicació, SCRIPTA. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna / International Journal of Medieval & Modern Literature & Culture, no els utilitze per a fins comercials i no faça amb ells obra derivada. La llicència completa es pot consultar en Creative Commons