DOI: https://doi.org/10.7203/caplletra.60.8449

La interculturalitat a la literatura infantil i juvenil catalana


Resum


Resum: Aquest article analitza la presència de la interculturalitat en la literatura infantil i juvenil (LIJ) escrita en català en els anys 2002-2006, un període d’especial augment de la immigració i també dels debats sobre l’educació intercultural a casa nostra. L’estudi, fet a partir d’un corpus de 95 llibres triats a través de l’encreuament de diversos factors de selecció (premis literaris, llistes de recomanació i ressenyes positives), permet acostar-nos al tema de la diversitat cultural expressada des d’una perspectiva àmplia. Com a conclusió, però, considerem que la LIJ catalana del període estudiat no dóna compte d’aquesta diversitat cultural. Ni la ja existent, ni la creada per les noves condicions socials. Finalment, proposem una llista de llibres multiculturals i una altra de llibres interculturals de cara al seu aprofitament didàctic.

Paraules clau: literatura infantil i juvenil catalana, interculturalitat, multiculturalitat, educació literària, diversitat cultural, literatura de minories, cànon literari, globalització.


Paraules clau


literatura infantil i juvenil catalana; interculturalitat; multiculturalitat; educació literària; diversitat cultural; literatura de minories; cànon literari; globalització

Text complet:

PDF

Enllaços refback

  • No hi ha cap enllaç refback.


Contacte: infocaplletra@uv.es

Versió electrònica ISSN 2386-7159 / Versió impresa ISSN 0214-8188
Llicència internacional Creative Commons 4.0 BY-NC-ND

http://mirrors.creativecommons.org/presskit/buttons/88x31/png/by-nc-nd.png